Sušičky ovocia


Už po stáročia je sušenie najprirodzenejšou metódou dlhodobého skladovania potravín. Sušička ovocia kombinuje starý funkčný princíp spolu s najnovšou technológiou. U sušenie je znížený iba obsah vody, zatiaľ čo všetky biologicky hodnotné látky zostávajú zachované, a to bez konzervačných látok a iných chemikálií.

Správne nastavenie teploty je dôležité

Stupeň 1asi 20 ° C presahujúci teplotu okolia pre pre bylinky huby
Stupeň 2 asi 40 ° C presahujúci teplotu okolia pre všetku zeleninu a chúlostivé druhy ovocia
Stupeň 3 asi 60 ° C presahujúce teplotu okolia okolia pre ostatné druhy ovocia



Všeobecne na tému sušenie

Vysúšanie je prastará technológia ako uchovať mäso, ovocie a ďalšie potraviny v dlhodobo trvanlivom stave. Sušenie za normálnych teplôt, nízkej vlhkosti, v prúdiacom vzduchu a za prítomnosti slnečných lúčov, je jedna z najstarších metód konzervácie. Princípom je postupné vysušovanie kúskov nakrájaných na tenké plátky, čo zaisťuje rovnomernú dehydratácii.

Znížením obsahu vody v rozsahu od 20% - 25% vydrží potraviny dlhšie trvanlivé a zabraní sa tak predčasnému kazenia alebo plesniveniu. Chuť zostane nielen zachovaná, ale dokonca sa aj čiastočne zvýrazní. Pred ďalším spracovaním by sa mala väčšina sušených potravín, ako sú napríklad huby, krátko namočiť.

Sušiť môžete ovocie (kolieska jabĺk, hrozno, drobné ovocie atď), bylinky, huby, strukoviny (hrášok, šošovica, fazuľa), obilniny, ryby, mäso (šunka) a mnoho ďalších potravín.

Radiť: 
Zavřít